Als je nu op deze pagina bent en dit artikel leest… is de kans groot dat je weet dat voorlezen aan je kinderen heel wat voordelen heeft. Het wordt vaak aanbevolen dat ouders elke dag minstens 15 of 20 minuten voorlezen aan hun kinderen. Het belang van voorlezen kan bij jonge kinderen niet genoeg worden benadrukt en daarom moeten ouders van voorlezen een prioriteit maken. Hieronder staan enkele voordelen van voorlezen aan je kinderen.
Voorlezen aan kinderen creëert een levenslange interesse in lezen.
Als je begint voor te lezen aan je kinderen terwijl ze jong zijn, zullen ze veel meer geneigd zijn om te lezen. Wanneer ze lezen associëren met gelukkige herinneringen, is de kans groter dat ze volharden in het leren lezen, zelfs als ze af en toe obstakels tegenkomen tijdens het leren lezen.
Het versterkt de relatie met je kinderen.
Wist je dat? Als je 20 minuten per dag, 7 dagen per week samen leest, krijg je elk jaar meer dan 121 uur tijd om met je kinderen om te gaan. Het zorgt er niet alleen voor dat ouder en kind een levenslange band ontwikkelen, maar zorgt er ook voor dat je kind zich dicht bij je voelt, en de gevoelens van liefde en aandacht stimuleren positieve groei en ontwikkeling. Zo zijn er al kinderboeken 5 jaar om voor te lezen aan je jonge kinderen.
Het helpt hun concentratie te verbeteren.
Verhaaltijd helpt kinderen te belonen voor het focussen. Kinderen moeten stil zitten, zodat ze zich tijdens het lezen op het verhaal kunnen concentreren, wat hen helpt een langere aandachtsspanne te ontwikkelen. Kies wel altijd een voorleesboek dat ze zelf leuk vinden om het makkelijker te maken voor hen om aandachtig te blijven.
Voorlezen aan kinderen helpt bij de taalontwikkeling.
Als kinderen luisteren naar je voorlezen, nemen ze sterke taalvaardigheden op. Ze pikken correcte woorduitspraak, woordgebruik en correcte grammatica op. Hun woordenschat neemt toe en ze internaliseren de juiste zinsbouw. Al deze vaardigheden zullen uiteindelijk worden overgedragen naar hun eigen spreken en schrijven. Onjuiste grammatica zal voor hen verkeerd klinken, en ze zullen eerder geneigd zijn om goede grammatica te kiezen wanneer ze communiceren. Door vloeiend voor te lezen, zal het voorlezen aan je kind hem ook helpen een vlotte lezer te worden.
Terwijl je voorleest, wordt de verbeeldingskracht van een kind versterkt.
Terwijl je je kinderen voorleest, visualiseren ze de gebeurtenissen in het boek in hun gedachten. Door de pagina’s van een voorleesboek kunnen kinderen gebeurtenissen en situaties ervaren die buiten hun eigen persoonlijke ervaringen liggen. Ze kunnen zich het leven in andere delen van de wereld en in andere culturen voorstellen. Kinderen die zijn voorgelezen, zijn meestal beter in het creëren van verhalen vanuit hun eigen fantasie.
Het helpt het kind met slapen.
Voorlezen doe je het best vlak voor je kind gaat slapen. Leg je kind in het bed en lees nog 15 minuten voor. Het helpt hen niet alleen met in slaap te vallen, maar het voorleesmoment geeft ook aan dat het tijd is om te gaan slapen. Als ze houden van dit moment, dan zullen ze ook makkelijker naar bed gaan.