Als je met beleggen wil gaan starten, dan vliegen je de termen over beleggen om de oren. Begrippen zoals CDF beleggen en traditioneel beleggen passeren de revue. Als aspirant belegger op de beursmarkt kan dit nogal vrij beangstigend overkomen. Maar maak je hier geen zorgen. Het klinkt een stuk ingewikkelder dan het eigenlijk is.
De omschrijving van traditioneel beleggen
Wie nobele ambities heeft om te gaan beleggen, kan dit doen op de beurs. Officieel wordt de beurs in feite de effectenbeurs genoemd. Beleggingen op de effectenbeurs worden uitgevoerd via een broker of een beleggingskantoor. Een broker is een soort bemiddelaar of tussenpersoon die effecten aankoopt of verkoopt. De grote doelstelling van beleggen is dat er geld ter beschikking wordt gesteld voor de kortere of langere termijn. De hoofdbetrachting is natuurlijk dat er winst wordt gemaakt. Er bestaan uiteenlopende manieren om te beleggen. Traditioneel is de meest bekende vorm in de beleggingswereld. De belangrijkste eigenschap van traditioneel beleggen is dat je eigenaar bent van het effect. Traditioneel beleggen gebeurt op een langere tijdsperiode. Winst kan je maken bij een mogelijke koersstijging.
De omschrijving van CFD beleggen
CDF beleggen is zoals het woord al zegt een bepaalde manier van beleggen met zogenaamde CFD’s. Het is de afkorting voor Contract for Difference en is in feite een contract. Je bent geen eigenaar van dit contract, maar leent bij wijze van spreken het contract. Een CFD werkt met een hefboom. Door gebruik te maken van deze hefboom moet je maar een deel van de inleg financieel een injectie geven. Het restgedeelte van de inleg wordt gefinancierd door een andere partij. In de meeste gevallen zorgt de broker hiervoor. Omdat je gebruik maakt van het hefboom principe, heb je de mogelijkheid om met een groter aandelenpakket te handelen. CFD beleggen doe je vaak op kortere termijn omdat je de positie van het contract weer meteen kunt afsluiten. Met CFD beleggen kan je zowel winst maken bij een koersdaling en een koersstijging.
Wat zijn nu de verschilpunten tussen CFD en traditioneel beleggen?
Hoewel beide vormen van beleggen veel zaken gemeen hebben, zijn er toch wel degelijk grote verschilpunten aanwezig. Zoals eerder al omschreven ben je als traditioneel belegger eigenaar van het contract. Bij traditioneel beleggen kan je enkel maar winst maken bij een koersstijging van het effect. Dit in tegenstelling met het CFD aandeel waar je een winstmarge krijgt uitbetaald bij zowel een koersdaling als een koersstijging. Een ander belangrijk verschil is dat bij CFD aandelen beroep kan worden gedaan op een hefboom. De inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met een bepaalde factor. Dit heet hefboom. Door deze hefboom in te stellen kan een belegger met een grotere waarde in effecten handelen.