Sporten is gezond – zeker als je daarvoor het juiste gereedschap en outfit gebruikt! Schoenen vormen een belangrijk onderdeel van zo’n outfit, dus het is de moeite waard op op zoek te gaan naar een paar waar je je goed en comfortabel in voelt.

Tegenwoordig bestaan er echter zoveel verschillende modellen sportschoenen, dat je misschien niet wegwijs raakt uit de enorme hoeveelheid aan opties. Hieronder vind je alvast enkele tips die je kunnen helpen om de beste sportschoenen te selecteren!

3 tips om de beste sportschoenen te vinden

Sportschoenen vinden die bij je sport en lichaam passen, daar is nét iets meer voor nodig dan bij de zoektocht naar gewone, alledaagse schoenen. Het gaat immers om een essentieel onderdeel van je sportoutfit, en die verschilt op zoveel vlakken van een gewone outfit.

Houd je rekening met onderstaande factoren? Dan vind je snel de beste sportschoenen!

1. Een goede zool

Ten eerste is het essentieel dat de schoenen die je koopt een goede, stevige zool hebben. De zool van je schoenen zorgen er immers voor dat je gewrichten bij het neerkomen minder impact krijgen, waardoor je je gewrichten, spieren en ligamenten spaart.

Aan de andere kant mag zo’n zool ook niet te dik zijn, omdat je anders minder stabiliteit hebt tijdens het sporten. Vooral bij sporten waarbij er vaak gesprongen wordt of waarbij onverwachte bewegingen de norm zijn, is dat belangrijk! Zo heb je bij voetbal weer andere schoenen nodig. Denk hierbij aan Nike voetbalschoenen om zo de beste assist of winnende goal te maken!

2. De maat van de schoenen

Daarbij speelt natuurlijk ook de maat van de schoenen die je kiest een erg grote rol bij het gevoel dat je ervaart tijdens het bewegen, én je comfort. Sportschoenen zijn over het algemeen beter iets groter dan standaard modellen, maar best ook weer niet zo ruim dat je voeten er los in kunnen bewegen.

Te veel frictie zorgt al snel voor irritatie aan de huid van je voet of je achillespees. Zeker als je snel zweet bij warm weer. Een te losse of te kleine schoen is dan weer gevaarlijk omdat je minder stabiliteit hebt, en dat is bij bepaalde sporten zeker een risico.

3. Het sluitmechanisme van de schoenen

Ten slotte loont het de moeite om bij de zoektocht naar nieuwe sportschoenen ook rekening te houden met het sluitmechanisme. Bij de meest sportschoenen zijn dat veters, maar je vindt natuurlijk ook heel wat modellen met klittenband of zelfs rekkertjes.

Het sluitmechanisme zal vooral afhangen van het type sport dat je doet. Als je gaat voor standaard sneakers, zitten daar meestal veters in. Deze zijn immers stevig vast te maken en beperken de beweeglijkheid van je voeten tijdens het sporten het minste. Klittenband sluitingen zijn erg gemakkelijk te openen en te sluiten, maar bieden wat minder bewegingsvrijheid!