Soms mag een bedrijfsuitje wel wat meer inhouden dan een middagje paintballen met aansluitend een etentje. Je trakteert je personeel pas echt als je ze per vliegtuig meeneemt naar een stad in Europa. Dat hoeft niet per se veel te kosten: er zijn diverse budgetvriendelijke steden, waarvoor ook de vliegtickets zeer betaalbaar zijn. Zo’n uitstapje zal zeker wat doen met de sfeer op kantoor!

Is dat niet te duur?

Niet per se dus. Het komt wel eens voor dat er een bepaald potje – dat van de feestcommissie – leeg moet. Of dat er een goede winst is behaald. Veel uitgaven voor bedrijfsuitjes zijn tevens aftrekbaar van de belasting, al zullen derden (Raad van Toezicht) er wel hun plasje over willen doen. Ook is het mogelijk om in overleg met het personeel te regelen dat zij een klein deel van de kosten op zich nemen: als niemand bezwaar heeft zit dat ook wel snor. En een goed verhaal krijg je er makkelijker doorheen, als de trip deels uit werkgerelateerde activiteiten bestaat.

Pisa bijvoorbeeld!

Met het volledige team naar Pisa, dat is nog eens een bedrijfsuitje! Vlieg vanaf Eindhoven Airport en overweeg niet al te luxe accommodaties, dat scheelt al. Pisa heeft veel gezellige winkelstraten, een schitterende botanische tuin, de metershoge muurschildering Tuttomondo van Keith Haring, diverse musea (het Palazzo Blu of dat van voetbalclub AC Pisa) en natuurlikjk het gebied rondom de bekende uit het lood staande toren. Daar zijn de Battistero, Camposanto en Duomo architectonische hoogstandjes. Een uitstapje naar het ommuurde stadje Lucca, op 20 minuutjes met de trein, behoort eveneens tot de mogelijkheden, alsmede een dagje aan het strand in Marina di Pisa.

Eten, drinken en overnachten

Voor minder dan een tientje is het al mogelijk om van een heerlijk bord pasta met een lokaal wijntje te genieten. Naast niet te versmaden, is het aanbod aan horeca in Italië goed betaalbaar. Zeker als je niet op de grote pleinen of vlakbij bekende bezienswaardiheden op het terras gaat zitten. Voor een kopje heerlijke espresso betaal je doorgaans een enkele euro. Het frisse Birra Moretti, intussen ook populair in Nederland, komt hier rechtstreeks uit de tap.

Of anders Praag of Boedapest?

Waarom zo nu en dan een uitstapje goed is voor de sfeer en prestaties op kantoor, hoeven we niet uit te leggen. En Pisa is natuurlijk maar een voorbeeld om je werknemers eens echt te trakteren. Er zijn genoeg steden waar je dit tegen een niet al te hoge prijs doet. Denk aan Boedapest of Praag, echte parels op niet al te grote afstand.