Degene met oog voor detail ziet in veel interieurs dezelfde meubels opduiken. Noem het trends, of juist clichés, feit is dat er elk jaar objecten opduiken die massaal navolging vinden, ook al zijn ze niet allemaal even verklaarbaar, laat staan praktisch. Heb jij ze ook in je woning staan?

De industriële lamp

Sinds de term industrieel is doorgedrongen tot de wereld der interieurgoeroe’s, is het een breed begrip geworden. Een tot de basis gestript stuk muur waar de bakstenen het decoratieve element vormen, is daar een voorbeeld van. Een kolossale filmsetlamp, ook wel industriële lamp, is een ander typisch fenomeen op dit gebied. Hij staat echter niet zelden in de weg en je kunt je er lelijk aan stoten.

De salontafel in drie delen

Gooi de vraag eens in je vrienden-WhatsAppgroep: wat voor salontafel hebben jullie staan? Negen van de tien keer krijg je dan foto’s te zien van drie bijzettafeltjes, die als een soort groepje bij elkaar staan. Het zijn eigenlijk veredelde krukjes, ze vallen makkelijk om als er een kind of hond langsloopt, je kunt je voeten er niet op kwijt en het oogt niet bepaald rustig.

Teksten

Veel mensen doen hun boeken weg, maar er is nog steeds veel te lezen in menig woonkamer. Een mini-lichtbak met bijgeleverde letters, een stuk witgeverfd steigerhout of gewoon op de muur gekalkt: er staan tegenwoordig allerlei teksten in onze huishoudens. Meestal zijn het spreuken en wijsheden van de koude grond, of gewoon het woord HOME. Sommigen kopen een bord met daarin een compleet huisreglement: “In dit huis hebben we lief, maken we ruzies goed, eten we samen…”, enzovoorts.

Kussens en dekens op de bank

Het schapenvachtje lag opeens op elke bank in Nederland. Ze zijn echter net te klein om onder te zitten als je Netflix aanslingert. Sowieso liggen er veel kussens en een dekentje op de bank. Niet altijd even praktisch omdat het allemaal stofnesten zijn. Ook in de slaapkamer zien we interieurstylisten vaak het bed vullen met een hele rij kussens, liefst tot aan het voeteneind. Leuk voor op de plaatjes, maar niet als je je boxspring op moet maken.

Het muziekinstrument dat niemand kan bespelen

Niet zelden staat er een gitaar of zelfs hele piano in huis als decoratief element, maar het verzoek ‘speel eens een liedje’ blijft steeds vaker onbeantwoord. Heb jij ook een gitaar in de hoek staan, duik dan eens in de wonderlijke wereld der akkoorden en verras jezelf en anderen! Het (leren) bespelen van een instrument is namelijk heel rustgevend.