Gokken is uiteraard leuk om te doen. Het brengt namelijk spanning met zich mee en het is leuk om geld te winnen. Tegelijkertijd loop je ook altijd het risico om verslaafd te raken aan gokken. Dit geldt zeker voor mensen die verslavingsgevoelig zijn. Maar wat zijn dan de precieze kenmerken van een gokverslaving? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
Steeds meer risico’s nemen
De meest mensen gokken aanvankelijk met kleine bedragen. Ze nemen bijvoorbeeld honderd euro mee naar een casino. Hebben ze dat geld onverhoopt verloren? Dan stoppen ze ermee. Ze kunnen dit geld ook missen, dus er is in principe niets aan de hand. Mensen met een gokverslaving gaan echter steeds hogere bedragen inzetten. Ze moeten namelijk geld terugverdienen en daarom nemen ze steeds meer risico’s. Vaak komen ze daardoor in een neerwaartse spiraal. Ze verliezen namelijk steeds meer geld en uiteindelijk moeten ze geld lenen om nog rond te kunnen komen.
Ze zijn er obsessief mee bezig
Gokverslaafden zijn de hele dag met gokken bezig. Ze staan ermee op en ze gaan ermee naar bed. Ze zijn vrijwel de hele dag aan het gokken. Daardoor gaan ze ook sociale contacten verwaarlozen. Ze laten bijvoorbeeld de verjaardag van een goede vriend of familielid schieten, omdat ze liever aan de blackjacktafel zitten. Dit wordt meestal niet gewaardeerd door vrienden en familieleden en daardoor komen ze in een sociaal isolement terecht.
Lichamelijke klachten
Mensen met een gokverslaving kampen meestal ook met lichamelijke klachten. Gokken brengt namelijk veel spanning met zich mee. Daarom krijgen mensen vaak chronische maagklachten of hoofdpijn van de stress. Veel gokverslaafden kampen ook met slaapstoornissen. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen om gokschulden en daardoor vallen ze moeilijk in slaap. Ook overmatig zweten en trillen zijn symptomen van een gokverslaving.
Emotioneel instabiel
Gokverslaafden zijn meestal ook emotioneel instabiel. Dit kan overigens ook een reden zijn om te beginnen met gokken. Veel mensen kampen bijvoorbeeld met een depressie of ze voelen een leegte. Dan gaan ze gokken om die leegte op te vullen. Dit is een ongezonde vorm van escapisme. Daarnaast kunnen ze ook emotioneel instabiel worden door het gokken. Ze krijgen door het gokken last van stemmingswisselingen. Ze kunnen bijzonder vrolijk zijn na het winnen van geld en chagrijnig wanneer ze geld hebben verloren.
Conclusie
Hierboven hebben we enkele kenmerken van een gokverslaving besproken. Ken je iemand in je omgeving met deze kenmerken, of herken je het bij jezelf? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel.