De meeste mensen zoeken een financieel adviseur wanneer ze in geld willen beleggen. Een soort vertrouwenspersoon die je met raad en daad bijstaat en de nodige nuttige praktische tips geeft. Maar aan welke parameters herken je een competente onafhankelijke financiële expert die je wegwijs maakt in de beleggingswereld. Met enkele aandachtspunten zal je toch rekening moeten houden. Een paar praktische hints even op een rijtje zetten.

Het profiel van financieel adviseur kort samengevat

Van een financieel expert wordt de dag van vandaag verwacht dat hij luistert naar de individuele persoonlijke verwachtingen en je adviseert met objectieve deskundigheid. Om die reden werd enkele jaren geleden omwille van de bankencrisis een complete cultuuromslag in de beleggingswereld gemaakt. De klemtoon ligt vooral nu op consumentgerichte raadgevingen waarbij financiële risico’s nog nauwelijks worden genomen.

Aan welke eisen voldoet een financieel adviseur tegenwoordig?

Tegenwoordig is een financieel adviseur iemand die voldoende tijd neemt om de consument beter te leren kennen. Dit kan door het stellen van de juiste vraagstellingen naar de klant toe. Je herkent een goede adviseur als volgende vragen tijdens het kennismakingsgesprek worden gesteld:

  • een uitstekende financieel expert onderscheidt zich door enkele persoonlijke vragen te stellen zoals wat je beroepsmatig hebt bereikt in het leven, welke (financiële) toekomstplannen dat je voor ogen hebt en welke functierol geld hierbij speelt
  • een financieel adviseur nieuwe stijl is vooral een uitmuntende luisteraar, staat begripvol open voor je mening en zonder het wederzijds vertrouwen te beschamen
  • een financieel expert komt niet meteen met een advies of oplossing aandraven, maar wil eerst een diagnose stellen
  • goede financiële experts praten consumenten helemaal niet naar de mond en vertellen wat potentiële klanten moeten aanhoren en niet willen aanhoren

Een goede financiële expert luistert naar de persoonlijke wensen

Een goede financiële expert trekt met andere woorden niet alle aandacht naar zich toe, maar tracht tijdens het hele adviesgesprek een diagnose te stellen wat de consument van hem zoals verwacht. Om een juiste evaluatie te kunnen maken worden vaak volgende vragen gesteld die je op voorhand al een beetje als consument kunt voorbereiden. Denk aan het verwachtingspatroon dat je stelt aan een financieel adviseur. Of heb je vroeger al contact gehad met financieel adviseurs en welke ervaringen heb je hiermee gehad. Of welke aanpak weet je te waarderen en waar knap je op af?

Bereid je goed voor tijdens de zoektocht naar een financieel adviseur

Wanneer je een meeting met een financieel expert plant, zal je eerst een beetje huiswerk moeten verrichten. In je kennissen- of vriendenkring zit misschien iemand die een betrouwbare financiële adviseur kent en daar reeds goede ervaringen mee heeft. Als je een paar namen hebt bijeengesprokkeld, kan je met vertrouwen een heel doelgerichte ontmoeting regelen.