Wanneer je een eigen auto hebt bestaat de kans dat je totaal onverwacht met ingrijpende onderhoudskosten komt te zitten. Iedere keer dat je naar de garage gaat weet je immers nooit welke peperdure defecten opnieuw gevonden worden. Om die onzekerheid weg te nemen is een auto privé leasen een leuk alternatief. Met een maandelijks vast bedrag ben je verlost van plotse onvoorziene uitgaves. Een auto leasen kan zelfs goedkoper uitkomen dan een nieuwe auto kopen. Met deze 5 handige tips in het achterhoofd zet je de stap.

1. Maak een keuze met een kleine auto

Laat hier geen misverstand over bestaan. Hoe kleiner de auto, hoe minder duur de maandelijkse factuur gaat zijn om te leasen. Daarom is de keuze om een kleine auto te leasen een goed idee. Kijk vooral naar de praktische kant van de wagen. Kan je als gezin alle spullen meenemen als je een vakantie plant.

2. Ga na of de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft

Voor je met een leasemaatschappij gaat onderhandelen is het belangrijk om na te checken of de onderneming over het Keurmerk Private Lease beschikt. Als de maatschappij dit keurmerk kan voorleggen weet je automatisch dat er in het leasecontract geen addertjes onder het gras schuilen. Het voordeel is dat je bij eventuele klachten altijd geholpen wordt en dat je bij het onderschrijven van het leasecontract 2 weken bedenktijd hebt.

3. Haal profijt uit de schadevrije jaren

Het is belangrijk om te kijken of de leasemaatschappij waarmee je een contract mee wil afsluiten is aangesloten op de landelijke database RoyData. Dit is een systeem dat in Nederland is uitgerold waarbij schadevrije jaren van autobestuurders wordt geregistreerd. Hierdoor tellen de schadevrije jaren mee door. Zo kan je euro’s uitsparen wanneer je later een autoverzekering wil afsluiten.

4. Bekijk welk model het meest zuinige is

Vermits je de brandstof uit eigen zak moet betalen lijkt een kleine auto de beste keuze te zijn omdat ze de zuinigste modeltypes in hun rangen tellen. De auto’s van tegenwoordig zijn sowieso zuiniger dan oudere of tweedehands modellen.

5. Grote leaseketens zetten vaak speciale acties op touw

Met de regelmaat van een klok worden door grote leasemaatschappijen acties opgezet om klanten te lokken die belangstelling tonen voor private lease. Een type auto van een bepaald automerk wordt dan aangeboden voor een lagere maandelijkse leaseperiode. Zo krijg je meer korting omdat de leasemaatschappij een deal heeft afgesloten met de auto importeur van een bepaald merk. Voor dat je een leasecontract tekent moet je op je hoede blijven en de kleine lettertjes goed lezen. Van de andere kant wordt de mogelijkheid aangeboden om van die speciale grootschalige leaseacties optimaal te profiteren.